Torstai 23.2.

img_0469 img_0470 img_0471 img_0472 img_0473Aamulla herätys oli hivenen myöhemmin kuin muina päivinä. Mwadime oli saanut meille kutsun haastatteluihin, joten söimme aamupalan kiireesti klo 8.00 ja 5 henkilöä lähti kohti virastoa haastatteluihin. Muilla kurssilaisilla oli aikaa kurssitöiden suunnitteluun ja tekoon.

Vierailu virastossa

Saimme kunnian käydä haastattelemassa paikallista kaivosteollisuuden ministeriä sekä varakuvernööritärtä. Ihmisen evoluutiosta tutkimustaan tekevä ryhmä haastatteli geologiaan perehtynyttä ministeriä ja varsin nopeasti keskustelu kääntyikin kaivosteollisuuteen, joka näyttää olevan nouseva ala Keniassa.

Varakuvernööritär on todella sydämellinen isoäitimäinen nainen: Mama Afrika. Häntä pääsi haastattelemaan tyttöjen ja poikien tasa-arvoa tutkiva ryhmä. Häneltä saimme varsin rehellisiä ja opiskelijoiden vastausten kanssa samansuuntaisia vastauksia kysymyksiimme. Varakuvernööritär kertoi vielä sellaisia asioita, joita tytöt koulussa eivät olleet kehdanneet kertoa. Koska terveyssiteet ovat kalliita läheskään kaikilla tytöillä ei ole varaa niihin ja näin ollen kerran kuussa tytöt ovat useamman päivän pois koulusta kuukautisten takia. Myös teiniraskaudet ovat pieni ongelma, koska tytöillä ei ole varaa aborttiin ja kun lapsi syntyy tytön koulutie päättyy siihen. Nyt tähtäimessä on saada tytöt takaisin kouluun synnytyksen jälkeen vahingon (accident) jälkeen

Kävely keskustaan

Torstaina oli mahdollisuus osallistua kävelylle tutustumaan lähiympäristöön. Kävelimme ensin Wundanyin keskustaan. Tutustumme paikalliseen katettuun toriin ja keskustan ympärillä oleviin kauppoihin. Tyypillinen kauppa on kasattu metalli- tai puulevyistä ja näyttää melko alkeelliselta. Kaupoissa oli kuitenkin hyvät valikoimat tavaroita. Täytyy vain tietää mistä ostaa.

Lähdimme jatkamaan kävelyä keskustasta ylös vuorenrinnettä rangaistuskalliolle. Mikäli henkilölle oli määrätty kuolemanrangaistus hänet tiputettiin kyseiseltä kalliolta varmaan kuolemaan. Tuomiolta säästy mikäli henkilön eno anoi hänelle armoa. Tällöin rangaistusta ei pantu täytäntöön. Ehkä johtuen hurjista jutuista tai päivän kuumuudesta jätimme retken kesken ja palasimme kesken retken bussille.

Kävelyreissu oli kuitenkin opettavainen. Pääsimme vierailemaan maissimyllyssä. Näimme tavallista arkipäivää kaupungissa. Ihmettelimme varjon pituutta keskipäivällä päiväntasaajan auringossa ja ihastelimme pieniä koululaisia kouluissa, joiden ohi kävelimme. Opimme asioita rakentamisesta ja näimme luonnomehiläisiä sekä onttoon runkoon mehiläisiä varten rakennetun pesän.

Kun palasimme tutkimusasemalle lounas oli odottamassa! Vierailu Dariuksen kotona ja maatilalla

Tutkimusasemalla työskentelevä Darius kutsui meidät kylään kotiinsa. Noin puolet porukasta otti kutsun vastaan, muut jäivät lepäilemään asemalle. Darius asuu melko lähellä kylää, mutta menimme kuitenkin bussilla. Päätieltä oli lyhyt kävely Dariuksen terassimaatilalle. Päivällä kotona olivat vain Dariuksen nuorin noin vuoden ikäinen tytär lastenhoitajan kanssa sekä karjanhoitaja, joka oli juuri lypsyllä.

Kun saavuimme pihaan, ensivaikutelma oli mielenkiintoinen: pihan yli kaartuvat isot banaaninlehdet ja vieno navetan haju. Piha oli pieni ja kapea terassiviljelmän ylin porras. Koti oli pieni: olohuone ja makuuhuone. Mustaksi nokeentunut keittiö, jonka lattialla oli pieni keittopaikka, oli erillisessä rakennuksessa. Samassa rakennuksessa oli kanala ja varasto. Ihan keittiörakennuksen vieressä sijaitsi katos kahdelle lehmälle ja vasikalle.

Karja on tärkeää paitsi maidon ja mahdollisen lihan kannalta, mutta myös energiantuotannon ja lannoituksen näkökulmasta. Mustassa keittiössä oli upouusi kaasuliesi, joka toimii itsetehdyllä biokaasulla. Näin ollen puuta eikä varsinkaan ostokaasua tarvita enää. Kun käymisprosessi on ohi, lannan ja virtsan seosta käytetään vielä lannoitteena. Kaikki otetaan talteen!

Darius on ollut perheensä nuorin poika ja siten perinyt vanhempiensa talon ja oman osansa maasta. Vanhempien ja isovanhempien haudat sijaitsivat heti toiseksi ylimmällä portaalla banaanien varjossa tiiviin kukkapeitteen päällystäminä. Mikäli sisaret eivät olisi työllistyneet olisi ollut Dariuksen tehtävä huolehtia heistä.

Darius selitti viljelmistään monisanaisesti. Päätuote viljelmällä on banaani, mutta yhteensä viljelmällä oli lähes 40 eri viljelykasvia. Banaanilajikkeita oli yli 20. Kaikki eri tarkoituksiin. Ylimäärä banaaneista myydään. Muuten tilalla viljellyt kasvit on pääsääntöisesti tarkoitettu omaan käyttöön. Omavaraisuusaste on 70 %. Riisi ja perunat ostetaan kaupasta.

Terassiviljelmä säästää vettä ja lannoitteita. Vesi ja ravinteet valuvat ylhäältä terassilta seuraavalle.

Kun kiipesimme takaisin ylös talolle, lapset olivat tulleet koulusta. He odottivat meitä pihalla ja kohteliaasti kättelivät koko porukan. Myös Dariuksen vaimo tuli kotiin ja meillä oli lyhyt yhteinen hetki koko perheen kanssa.

Ennen illallista kokoonnuimme päivittäiseen tapaamme käymään läpi päivän tapahtumia ja kolme savanniryhmää kertoivat miten ovat aikoneet tehdä tutkimusta huomenna savannilla.

Herkullisen illallisen jälkeen jäi hetki vapaata aikaa. Nukkumaan ja huomenna savannille safarille!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s